Internet mimovi

Standard

Mim (engl: meme) je izraz koji označava oblik informacije koji se prenosi od korisnika do korisnika ponavljanjem neke radnje. Njega je uveo teoričar Ričard Donkins u svojoj knjizi  “Sebični gen”. On je hteo time da stvori izraz koji  će ideju replikacije informacija koje se po njemu šire u vidu virusa. Sa nastankom interneta je nastao i pojam internet mim.

Internet mim se može videti u raznim oblicima. Jedan od njih je na sajtu Vujaklija, tu se može videti u vidu “demotivational posters”, ideja koja je preuzeta sa globalnog interneta.

Svaki poster na Vujakliji ima svoju formu, fotografiju koja je u crnom okviru, ispod koje se naslov nalazi u jednom fontu, podnaslov u drugom. I ovde se može prepoznati jedna ista varijacija, gde svako može promeniti jednu sliku na više načina.

Osim fotografija, obrađivani su i video klipovi, možda jedni od najpoznatih su Hitler meme i Dejvid posle zubara.

Veoma često se mitovi, urbane legende i izmišljene vesti postavljaju na internet kako bi postali internet mimovi. Najpoznatiji primer ovog mima je možda bonsai mačići, koji se navodno gaje u staklenim flašama čiji oblik poprimaju i služe za ukras. Postajao je i originalni sajt, gde su stajale instrukcije kako neko to može i sam da uradi, koji je sad ugašen jer je izazvao razne kontraverze ali i dalje postoje kopije tog sajta.

Trenutno se internetom kreće još jedna verzija mima, koja se zove “Šta ja ustvari radim” ( engl: “What I Really Do”).

Poznatiji sajtovi na kojima se može naći mimovi su: MemeBase, 9GAG, KnowYourMeme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s