Otkrij poreklo neke fotografije na internetu

Standard

Koristim internet skoro deceniju mog  života, i dalje svaki dan naučim nešto novo. Google Images je pre nekoliko meseca dobio novu opciju za pretragu fotografija.

Kopirate sliku kojoj tražite poreklo i sačuvate u svom kompjuteru, zatim odete na Google Images i kliknete na mali foto aparat gde ćete uplodovati tu sliku. Google će vam pokazati sve lokacije na internetu na kojima se ta slika pojavljuje, a ako je slika neke osobe i još poznate, reći će vam i ime te osobe. Na vrhu potrage će biti odakle je slika krenula da se širi i tako se utvrđuje poreklo.

Ovo može da posluži u istraživačkom novinarstvu, zaštiti u smislu dodavanja ljudi na fejsbuku, kao i zaštiti svojih ličnih fotografija.

Dakle, pomoću ove opcije možete proveriti da li je nečiji profil pravi, ili neko koristi tuđe informacije. Ovo je bio način na koji sam ja saznala za tu opciju. Pol Majer, novinar BBC-a, je odrzao konferenciju u Nišu gde je objasnio primenu novih medija i istraživanja putem interneta  pod zvaničnim naslovom “New Media and Internet Research in Investigative Journalism”. Ovde je dao primer kako mu je neka žena poslala zahtev za prijateljstvo na fejsbuku, ali mu je bilo čudno jer je nije poznavao pa je odlučio da je proveri. Koristio je ovu opciju i pomoću nje saznao da ta žena poseduje stranu na Vikipediji i da to nije njeno pravo ime, već da je slika preuzeta od druge osobe.

Inače, osim Google Images, već nekoliko godina postoji i sajt TinEye, koji ima istu opciju.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s