Blogovanje i novinarstvo

Standard

Da li je blogovanje novinarstvo? Hm, ne. Ali je deo ovog novog digitalnog novinarstva.

A, šta je uopšte novinarstvo? Mogu da se navedu i napišu gomila definicija, ali ono najopštije o novinarstvu je da je novinarstvo profesija koja podrazumeva prikupljanje, proveravanje i oblikovanje informacija o događajima, pojavama i ljudima od javnog interesa i potom njihovo distribuiranje do auditorijuma na veliku udaljenost putem masovnih medija. Danas novinar mora da sve ovo radi, a plus da bude u toku i sa digitalnim svetom. Sve više je potrebno da novinar bude sam svoj montažer, foto novinar, i što je najvažnije da prekrije priču sa bilo koje platforme.

Blogovanje se nekad smatralo kao deo Interneta gde moćeš da odeš i da iznešeš svoje mišljenje, gde su najčešće to koristili studenti. Danas, blog je nešto drugačiji. Naravno, i dalje je deo gde svako može da priča o svom životu, vrsta dnevnika, ali može da posluži i kao kolumna u štampi.Takodje, danas postoje blogovi koji su profitabilni gde bloger bilo da sa svojim tekstom ili reklamom na naslovnoj strani podržava nekog ili nečiji proizvod.

Razlika izmedju blogovanja i novinarstva je u tome što bloger može da na Internetu napiše šta želi i da se to smatra njegovim mišljenjem. Dok bloguje, bloger ima slobodu koja je  neograničena i sem izražavanja ekstremnih stavova koje provajderi sankcionišu, svako je u mogućnosti da se potpuno kaže ša misli.

Možda blogeri i nisu novinari, ali je dobro blogovati. Održavanje stila pisanja, kao i njegovo unapređenje može veoma da doprinese čoveku, građaninu, pa i budućem novinaru. Takođe, pisanje za neki mediji veoma često znači da se mora držati određenog šablona koji određuje taj žanr. Onda, reakcija. Reakcija da čim vam se svidi neka tema možete odmah i da odreagujete i napišete nešto o njoj. Dok blogujete nema urednika koji će vam reći da definitivno ne možete da nastavite sa tom pričom ili sličnih situacija.

Evo nekih novinarskih blogova:

Advertisements

2 thoughts on “Blogovanje i novinarstvo

  1. Pingback: Мало за много « Био-блог

  2. Budući da sam novinar 30 godina, a bloger tek od maja meseca, ne mogu da osporim blogerisanju status jedne od podvrsta novinarstva. Možda će blog jednog dana stati uz rame novinarstvu, ali ne svaki i ne baš ovako kako to svi blogeri rade. Postoje, u novinarstvu, neka pravila zanata i neke stvari, koje većina blogera jos nije savladala, niti se trude. Pa i ja sama, koliko god kao novinar postovala ono što zanat od mene traži, na blogu dam sebi oduška. I pisem kako je meni volja, mada ne baš uvek, ali ne kako bi trebalo kada bih bila poslušno djače koje prati trendove i postavke samog zanata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s