Novogodišnje rezolucije

Standard

Još jedan dan pa ćemo opet da poželimo nešto za sledeću godinu, donesemo rezoluciju prema kojoj ćemo da oblikujemo narednu godinu. Ili barem prvih nedelju, ili mesec dana u sledećoj godini. Godinom za godinom slične novogodišnje rezolucije se nižu. Koliko puta često se poželi više novca, bolje zdravlja, ili skidanje viška kilograma?

Ovo je takođe doba novogodišnjih čestitki i novogodišnjih želja. Delimo te poruke sa u vidu porodičnih slika pismom ili mejlom, preko telefona, ili u neobaveznom razmenjivanju ljubaznosti sa strancima. Srećna Nova godina! Želimo vam sve najbolje i najlepše u Novog godini! Lista pozdrava i želja se nastavlja u beskraj. Ponekad, ove fraze koje su nastale u svakogodišnjim razmenama i tradiciji koje automatski izgovorimo, ponekad kao da samo skliznu sa jezika bez nekog posebnog razmišljanja.

Novogodišnje rezolucije. Novogodišnje želje. Da li primećujete ono što i ja primećujem ovde? Postoji samo malo razlike  između onog što  želimo i onoga želimo da postignemo kroz našu rezoluciju.

Neki ljudi za svoju rezoluciju odluče  da požele mir u svetu kroz njihove godišnje ciljeve. Ciljevi kao mir i sreća u svetu često ostanu nešto što preostaje da se reši samo od sebe, ili možda nekim magičnim putem. Da, istorija se ponavlja. Mir ostaje nemoguć. U našoj zemlji, inostranstvu, nasilje i nemiri sve više buktaju. Gde idem sa ovime?

Ako neka osoba ima moć da izazove ogromnu štetu kao što smo mogli da vidimo u svim ovim skorašnjim dešavanjima u svetu i kod nas, da li ne postoji neka osoba koja ima moć da učini ogromno dobro? U stvari, zar nemamo svi tu moć? Ako jedna osoba može da preuzme odgovornost da uništi život, zar ne mogu neki od nas da preuzmu odgovornost da uzdižu život.

Zamislite samo šta biste mogli da uradite kad bi se stvarrno posvetili tome. Kakva nam je volja kada ne možemo da postignemo ono što poželimo? Nije dovoljno da samo poželimo da se to desi, nego moramo i da se malo potrudimo kako bi se to ostvarilo. Nije bitno koliko malo, svi mi imamo moć da učinimo neku promenu. Kao što je Ryunosuke Satoro rekao: ”Posebno, mi smo samo jedna kap u okeanu. Zajedno, mi smo okean”.

Ove godine, i sve naredne koje su pred nama: Odlučite da promenite svet. Ako se ne odlučimo da ga promenimo na bolje, sigurno postoji neko među nama ko će ga promeniti na gore.

Advertisements

2 thoughts on “Novogodišnje rezolucije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s